Duurzame huizenroute Austerlitz
Kom 9 verduurzaamde huizen bekijken in Austerlitz op zaterdag 28 oktober en/of 4 november
Op 28 oktober en 4 november zijn er in heel Nederland verduurzaamde huizen te bekijken. In Austerlitz hebben we 9 huiseigenaren bereid gevonden om hun huis open te stellen voor dorpsgenoten, die inspiratie op willen doen. Welke huizen je wanneer kunt bezoeken, leest je verder op. Je hoeft uiteraard niet alle huizen te bezoeken, maar kies de huizen uit, die vergelijkbaar zijn met jouw woning of waar maatregelen zijn getroffen, die jij ook wilt nemen. Aanmelden is niet nodig. Het gaat daarbij zowel om huizen die momenteel worden verduurzaamd en als die al klaar zijn. Een aantal huizen is al van het gas af, andere nog niet. Dit keer hebben we ook huizen opgenomen waarvan het regenwater niet meer op het riool wordt geloosd. Die zijn afgekoppeld, zoals dat heet.
Regenwater afkoppelen
Afkoppelen is nodig want de Utrechtse Heuvelrug droogt uit. Onder onze prachtige natuur ligt een uniek en afgesloten watersysteem dat moet worden aangevuld met regenwater. Drinkwaterbedrijven pompen water uit de Heuvelrug op om drink water van te maken en in droge periodes van droogte pompen sommigen mensen met een tuin ook grondwater op. Maar veel regenwater dat op huizen en bestrating valt verdwijnt in de riolering. Dat gaat dus niet goed. En daar kun je gemakkelijk wat aan doen!
Jouw regenwater hoeft namelijk helemaal niet naar het riool. Vang het op of - nog beter - laat het terug de grond in lopen. Zo helpen we de waterstand herstellen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn.
Laat je daarom tijdens de duurzame huizenroute inspireren door dorpsgenoten die al slim met hun regenwater omgaan. Van regenton tot wadi, van zinkput tot waterval. Jouw dorpsgenoten hebben het al gedaan. Ontdek tijdens deze gezellige route een oplossing die past bij jouw tuin en budget en help mee de grondwaterstand op de Heuvelrug te herstellen.
Programma
28 oktober
10.00 - 11.00 uur: Gramserweg 83 (Jos van Loozenoord). Goed geïsoleerde twee-onder-een-kap- woning muren, dak (nieuwe dakpannen met isolatie), 25 zonnepanelen, hybride warmtepomp, deels regenwaterafkoppeling.
11.00 - 12.00 uur: Gramserweg 62 (Ivonne Koridon en Menno Boon). Vrijstaande jaren 30 woning; redelijk goed geïsoleerd (alles behalve spouwmuurisolatie); full electric lucht-water- warmtepomp als centrale verwarming; warmtepompboiler voor warm tapwater; zonnepanelen. Van het gas af. Regenwater is afgekoppeld en wordt opgevangen in 4 regentonnen. Restant regenwater stroomt met behulp van een wadi de bodem in.
14.00 - 15.00 uur: Marmontweg 22 (Ernestine de Groot) Regenwater afgekoppeld en wordt opgevangen in grote regentonnen, waterput, dakisolatie en hele huis vanaf de buitenkant geïsoleerd, HR++ glas, schuimbetonvloer met vloerverwarming.
15.00 - 16.00 uur: Marmontweg 16 (Merlijn Jacobs) Huis in verbouwing: isolatie, zonnepanelen, mogelijk in combinatie met groen dak, douchewarmtewisselaar, vloerverwarming in aanleg en mogelijk ook een warmtepomp.
4 november
10.00 - 11.00 uur, Beaufortweg 12 (Vincent Drewes). Grondwarmtepomp onlangs aangelegd. Hele huis optimaal geïsoleerd.
11.00 - 12.00 uur, Waterlooweg 101 (Chantal). Regenwater afgekoppeld en infiltratiekratten. Woning is voorzien van triple glas.
12.00 - 12.30 uur, Gramserweg 86 (Emmy van Twist). Regenwaterafkoppeling, regenwateropvang in regentonnen. Overtollig regenwater gaat naar een zinkput.
14.00 - 15.00 uur Oude Postweg 99 (Remco Jutstra). Twee-onder-een-kap woning uit 1928 met onder andere warmtepomp en warmtepompboiler, zonnepanelen, goede isolatie, balansventilatie, waterbesparende regendouche met hergebruik van water. Geheel van het gas af. Regenwater deels afgekoppeld. Solar Edge laadpaal.
15.00 -16.00 uur Oude Postweg 185 (Ronald Schellekens), Vrijstaande woning die momenteel wordt verbouwd. Naast wandverwarming komt er beneden vloerverwarming. Op de bovenverdieping en komt wand- en plafondverwarming. Isolatie met kalkhennep (een natuurlijk materiaal), isolatie is nog goed zichtbaar, omdat er nog niet is gestuct. Dat gebeurt vooral met leem en waar nodig met kalk. Voorbereiding voor grondgebonden warmtepomp (met alleen water, geen glycol).
Wil je elders in Nederland een duurzaam huis bekijken of een specifieke toepassing in de praktijk bekijken. Kijk dan eens op https://duurzamehuizenroute.nl. Mail je vragen of opmerkingen naar info@austerlitzduurzaam.nl of kijk op www.austerlitzbelang.com/duurzaam
Comments