top of page
Recente berichten

Austerlitz Schoon; 16 september

Doe mee en houd Austerlitz Schoon. Op zaterdag 16 september gaan we in twee groepen aan de slag. Je kunt om 9:30 of 13 uur vanaf het dorpsplein starten. Het concept is heel simpel. We spreken met vrijwilligers uit het dorp af bij het dorpsplein, verdelen de materialen en straten en gaan in groepjes op jacht naar zwerfafval. Zo maken en houden we Austerlitz Schoon. Het is voor jong en oud, kost je niet meteen een dag maar een paar uur, je doet wat voor de omgeving en maakt eens een praatje met iemand anders uit het dorp, super leuk! We krijgen soms de vraag; hoe kan ik de volgende keer meedoen? Of hoe kom ik aan een afvalgrijper? We proberen aan te sluiten bij de landelijke opschoondag, een burendag, NLdoet actie of de world cleanup day. Wil je meedoen en op de hoogte blijven? Voeg jezelf toe aan de speciale whatsapp groep door de QR code (zie verderop) te scannen met de mobiel.

Voor informatie kun je terecht bij Adeline, Remco of Jeroen.




Een bekertje achteloos op straat gegooid…

Het heeft niet alleen een esthetisch effect: het aantasten van de schoonheid van natuur en onze leefomgeving. Afval geeft direct of indirect schade aan onze natuur. Het afschuwelijke van de directe schade spreekt voor zich, dat behoeft weinig uitleg.


De indirecte schade is soms onzichtbaar. De tijd die afval nodig heeft om af te breken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals temperatuur, vochtigheid, blootstelling aan zonlicht en de aanwezigheid van micro-organismen die helpen bij de afbraak. Bovendien kunnen omstandigheden de afbraak van materialen aanzienlijk vertragen vanwege het gebrek aan zuurstof en beperkte microbiële activiteit.


Plastic afval is met name gevaarlijk omdat het niet biologisch afbreekbaar is en het uiteenvalt in kleinere deeltjes, zoals microplastics die veel langer in het milieu kunnen blijven hangen. Ook toxische stoffen uit het afval kunnen in de bodem terechtkomen en zich verspreiden en de kwaliteit van bodem en water aantasten en daarmee de natuur en dieren bedreigen.


Enkele algemene schattingen voor de degradatietijden van gewone items:

. Kauwgom: 20-25 jaar;

. Blikjes van aluminium: 80-200 jaar;

. Plastic zakken: 10-20 jaar;

. Plastic flessen: 450 jaar of langer;

. Glasflessen: ongeveer 1 miljoen jaar.


Het is van groot belang om verantwoord om te gaan met afval en te streven naar recycling, hergebruik en het verminderen van onze afvalproductie om de negatieve impact op het milieu te beperken.


Comments


Archief
bottom of page