Wat doet Austerlitz Duurzaam?
Austerlitz Duurzaam is een werkgroep van Austerlitz’ Belang en richt zich op het duurzamer maken van ons dorp. Duurzaam betekent minder energie en grondstoffen gebruiken. Dat is goed voor ons allemaal. Iedereen heeft baat bij een zo laag mogelijke energierekening. We moeten zuinig zijn op onze aarde en grondstoffen en de klimaatverandering aanpakken. De
klimaatverandering zorgt voor hogere temperaturen, smeltende ijskappen, hogere waterstanden in zeeën en oceanen en overstromingen zoals in 2021 in Limburg. Door minder CO 2 te produceren kunnen we dit proces stoppen en de aarde leefbaar houden. Er is steeds minder aardgas beschikbaar en het wordt steeds duurder. Duurzame energiebronnen als zon en wind worden daardoor steeds aantrekkelijker. We moeten van het aardgas af om te voorkomen nog meer huizen in Groningen verzakken. Verduurzamen betekent ook meer comfort en een lagere energierekening betekenen. Bij Austerlitz Duurzaam zijn we bezig om het de bewoners van ons dorp gemakkelijk te maken te verduurzamen door informatie te geven en acties en
activiteiten te organiseren. Hieronder vind je een paar voorbeelden.
​
Hoe verduurzaam ik mijn huis?
Het verwarmen van je woning zorgt voor het grootste deel voor je energierekening. In nieuwe huizen is dat vaak goed geregeld. Maar in oude huizen is veel winst te behalen door spouwmuren, vloer of dak te isoleren. Of door je ramen te vervangen door beter isolerend glas. Het kost wat, maar die kosten verdien je vaak in een paar jaar terug. Bovendien kun je gebruik maken van subsidies van de Rijksoverheid. We komen graag een keer langs om daarover van gedachten te wisselen. In Austerlitz loopt een project om te bekijken hoe we op de beste manier in 2050 van het aardgas af kunnen zijn.
Daarvoor worden alle mogelijkheden uitgebreid onderzocht. Meer weten? Mail naar info@austerlitzduurzaam.nl
​
Meten is weten
Daarnaast heb je natuurlijk allerlei elektrische apparaten om je leven aangenaam te maken. Bij voorbeeld om te koken, te klussen of om warm water te maken. En niet te vergeten apparaten als diepvriezers, koelkasten en wasdrogers. Vooral die laatste slurpen vaak elektriciteit. Weet jij wel hoeveel elektriciteit en gas je jaarlijks verbruikt. Dat is een eerste stap in de verduurzaming. Door inzicht te krijgen in je verbruik maak je een eerste stap. En wil je weten hoeveel energie bijvoorbeeld
je oude koelkast verbruikt, dan komen we ook graag langs om je te helpen bij het meten. We hebben een aantal handige apparaatjes om dit eenvoudig te meten. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar info@austerlitzduurzaam.nl.
Je kunt besparen op elektriciteit door te kiezen voor energiezuinige elektrische apparaten (A+++-label), als je een nieuw apparaat wilt aanschaffen. Vooral oude koelkasten, diepvriezers en wasdrogers slurpen elektriciteit. Je kunt daarnaast je lampen vervangen door energiezuinige ledverlichting. Voor bijna alle lampen is er een led-variant, die veel minder stroom verbruikt en veel langer meegaat.
Zelf elektriciteit opwekken
Je kunt er ook voor kiezen om zelf elektriciteit op te wekken met behulp van zonnepanelen op het dak van je huis of schuur. We hebben contacten met twee bedrijven in de omgeving die kwalitatief goede panelen leveren en een goede service aanbieden. De kosten van zonnepanelen heb je vaak in 6 tot 8 jaar terugverdiend. Geïnteresseerd? Stuur een mail naar info@austerlitzduurzaam.nl.
​
Energiecoöperatie
Daarnaast zijn we bezig om uit te zoeken of we in Austerlitz een zogeheten energiecoöperatie kunnen oprichten, waarbij we elektriciteit zelf opwekken op grote daken in de omgeving en die afzetten naar de leden van de coöperatie. Meer weten, stuur ons een mail.
Geen eigen (tweede) auto nodig
In Austerlitz heb je geen (tweede) auto nodig. Er staan drie elektrische deelauto’s in het dorp, die ook jij kunt gebruiken. Vanaf € 10 per maand heb je al een abonnement op de deelauto van Mobigo en kun je een auto reserveren met de app. Wist je dat autodelen vaak veel goedkoper is dan een eigen auto? Je hebt geen afschrijving, onderhoudskosten, wegenbelasting, verzekering en brandstofkosten. Je betaalt alleen voor de tijd en de kilometers die jij maakt. Hoe het precies werkt kun je lezen op www.mobigo.nu Je kunt je vi a de website aanmelden voor een geheel vrijblijvende proefrit.
​
Je tuin natuur- en watervriendelijk inrichten?
Bijna alle huizen in Austerlitz hebben een tuin. Je kunt die voor vogels, vlinders en andere insecten aantrekkelijk maken door er veel verschillende, liefst inheemse planten in te zetten en zo weinig mogelijk tegels. Door het regenwater op te vangen in een regenton of regenschutting kun water voor je planten in droge periodes opsparen. Dat scheelt kostbaar drinkwater. We hebben in Austerlitz zandgronden waarin het regenwater heel gemakkelijk de grond instroomt. Door het water de grond
in te laten stromen, vullen we de grondwatervoorraad aan. En daar halen de drinkwaterbedrijven weer hun drinkwater uit.
Wil je een echter Heuvelrugtuin aanleggen. Kijk dan een op de website Heuvelrugtuinen - Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (np-utrechtseheuvelrug.nl). De tuin bij het Beauforthuis aan de Woudenbergseweg is een voorbeeldtuin. En heb je een plantje nodig of over, kijk dan een bij de dependance van het Zeister plantenasiel aan de Waterlooweg.
​
Weggooien is zonde
Heb je bruikbare spullen over waar je vanaf wilt, dan kun je die naar een kringloopwinkel brengen. De Austerlitz Allerhande Signalgroep is wellicht een beter alternatief. Je maakt er vaak een plaatsgenoot blij mee en je komt - er zonder te hoeven reizen - gemakkelijk vanaf. Aanmelden kan via deze link.
​
Repair Café
Heb je een apparaat dat kapot is en gerepareerd moet worden, dan kan het Repair Café wellicht een oplossing bieden. Onze technische vrijwilligers gaan graag de uitdaging aan om apparaten te repareren en twee andere vrijwilligers doen graag naaiklussen. Iedere tweede woensdag (behalve in juli en augustus) in de van de maand tussen 4 uur en half 6 welkom in het Hart van Austerlitz.
​
Wie zijn de mensen achter Austerlitz Duurzaam?
Austerlitz Duurzaam bestaat uit Ton Melgers, Jan Pereboom en Marinus-Jan Veltman. Onlangs hebben Tjeerd Gorter en Tim van Egmond zich aangesloten. We kunnen nog wel meer vrijwilligers gebruiken. Heb je zin om mee te werken om Austerlitz
duurzamer te maken. Stuur een mailtje maar info@austerlitzduurzaam.nl.
Er is ook een Facebookpagina van Austerlitz Duurzaam.
​
Inspiratie opdoen?
Veel informatie over een duurzamer huis en tuin vind je op de website www.milieucentraal.nl. Of ga een kijkje nemen in het energiecentrum van Mijn Groene Huis, Slotlaan 300 in Zeist. Kijk voor de openingstijden op www.mijngroenehuis.nu. Austerlitz Duurzaam werkt nauw samen met Mijn Groene Huis en Samen Duurzaam Zeist.